Rhinopneumonie uitbraak in west-Brabant

Beste lezers,
Beste paardeneigenaren,

Graag brengen wij u op de hoogte dat in onze werkregio West-Brabant een rhinopneumonie uitbraak is geconstateerd door ons.
Het betreft een privé stal, waar sprake is van de neurologische vorm van EHV-1. De stal is reeds 2.5 week volledig gesloten en waar wij in overleg met de eigenaar de juiste maatregelen hebben genomen en vinger aan de pols houden. Op dit moment zijn er geen zieke paarden.
Er is uit bron- en contactonderzoek geen verhoogd risico voor de regio gebleken.
De maatregelen die genomen moeten worden inzake een uitbraak als rhinopneumonie worden strikt in acht genomen.

Lees het artikel op Sectorraadpaarden.nl

Voor u is het belangrijk om bij twijfel over de gezondheid van uw paard contact op te nemen met ons, als u klant bent bij Dierenhospitaal Visdonk, of uw eigen dierenarts.

Voor meer informatie over Rhinopneumonie

Dierenhospitaal Visdonk
Afdeling Paardenkliniek

Adviezen om verspreiding coronavirus te beperken

Met onderstaande adviezen kunt u besmetting voor uzelf en anderen zo veel mogelijk voorkomen. En zo houdt u ook rekening met mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid.

Basisadviezen tegen corona

  • Heeft u klachten die horen bij het coronavirus zoals verkoudheid, benauwdheid of koorts? Blijf thuis en doe een zelftest.
  • Heeft u corona? Ga 5 dagen in isolatie.

Adviezen om corona en ook andere infectieziekten te voorkomen

Houdt u zich ook aan onderstaande hygiëne-adviezen, om zo ook andere infectieziekten, zoals griep en verkoudheid, te voorkomen:

  • Was vaak en goed uw handen met water en zeep. Doe dit altijd als u thuiskomt of ergens op bezoek gaat.
  • Gebruik de desinfectiemiddelen voor uw handen, die bij elke ingang van ons dierenhospitaal zijn opgehangen.
  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog.
  • Raak uw gezicht zo min mogelijk aan.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna uw handen.
  • Daar waar het druk is, kunt u uzelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje.

Eventing Etten-Leur

Twee jaar later dan gepland beleeft Eventing Etten-Leur de veertigste editie. Veearts Mark van der Harst kijkt naar het welzijn van de paarden.

 

Bekijk het artikel

Vacature: Dierenarts gezelschapsdieren

Werken in een afwisselende omgeving

 

Voor ons sterk groeiende dierenhospitaal in het gezellige Noord-Brabant zijn wij op zoek naar een enthousiaste, gemotiveerde dierenarts gezelschapsdieren.

Als zelfstandige kliniek met 10 dierenartsen die sterk diersoort specifiek werken, zowel op eerste- als tweedelijns niveau, bieden wij een uitdagende baan binnen een hecht team dat streeft naar optimale zorg en kwaliteit voor de dieren. Hiervoor hebben we de beschikking over een moderne uitstekend ingerichte kliniek met vele onderzoeks- en behandelcapaciteiten.

Wij zijn op korte termijn op zoek naar een

Dierenarts gezelschapsdieren

 

Ben jij die doortastende, empathische, gemotiveerde dierenarts die wij zoeken?
Dan zorg jij er, samen met je collega’s, voor dat elke patiënt de juiste zorg en aandacht krijgt.

Heb je ervaring? Dat zou fijn zijn. Mocht je nog niet zoveel ervaring hebben, er staan 6 collega dierenartsen gezelschapsdieren voor je klaar om daar waar nodig te helpen. We bieden uitstekende ontplooiingsmogelijkheden. Er is veel ruimte voor persoonlijke professionele groei en differentiatie in je werk. Voor nascholing wordt jaarlijks flink gebudgetteerd.

Uren zijn in overleg, geen tijdelijke baan, maar uitzicht op een vaste overeenkomst.
Wij bieden een meer dan marktconform salaris en voorwaarden.

Enthousiast geworden en/of heb je zin in een nieuwe uitdaging? Dan kijken wij uit naar jouw motivatie & CV. Schriftelijke sollicitaties kun je richten aan:

Dierenhospitaal Visdonk
t.a.v. mevrouw G. van Staaij
Visdonkseweg 2a
4707 PE Roosendaal.

Of per mail
g.vanstaaij@visdonk.nl

Tel. 0165 583750

Weet wat u moet regelen als u een hond koopt

Is uw hond al gechipt en geregistreerd? In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Vanaf 1 november 2021 komen hier regels bij.

Bekijk ook de website van het RVO 

Download de leaflet van het RVO

 

Eerste veulentje van het jaar

We zijn weer dolgelukkig met het eerste veulen binnen onze praktijk.

Hoestend paard

Medicatie Vuurwerkangst

Beste Dierenliefhebber,

De dagen worden weer kouder en korter, de feestdagen weer voor de deur met allerhande lekkers en dagen van gezellig samenzijn.

Voor sommigen onder ons gaat dit samen met het jaarlijkse vuurwerk, dit is prachtig om te zien, maar voor een deel van onze huisdieren zijn deze dagen de grote schrik van het jaar; rillen, wegkruipen, niet buiten willen, door de harde knallen en lichtflitsen.

Om de kans op problemen met oud en nieuw zo klein mogelijk te maken is het raadzaam uw huisdier te trainen op de geluiden (de geluiden van ‘sounds scary’ zijn hiervoor zeker geschikt omwille van hun akoestische eigenschappen, je begint met de geluiden zacht af te spelen en het geluidsniveau geleidelijk op te voeren terwijl u met uw huisdier speelt, knuffelt.  Blijf in ieder geval onder het geluidsniveau waarop uw huisdier angst gaat vertonen, ook heel wat hondenscholen bieden vuurwerktraining aan). Nu nog starten met geluidstraining is al aan de late kant maar is nog mogelijk.

Er bestaan ook speciaal voor honden gemaakte oorbeschermers, die de harde geluiden met vuurwerk ook dempen. Deze werken goed, maar ook hieraan moet uw hond wennen. Stap voor stap gewennen is ook hier de boodschap, geen enkele hond zal zonder oefenen zomaar een oorbeschermer laten opzetten.

Ook bestaan er strak zittende pakjes die voor sommige honden ook rustgevend kunnen werken.

Mocht het toch niet lukken dan zijn er nog een hele reeks hulpmiddelen die ingezet kunnen worden:

Er bestaan naast een hele reeks supplementen die een mild angst remmend effect kunnen hebben, ook sprays, halsbanden en verdampers voor in het stopcontact met feromonen die een rustgevende werking hebben. Informeer hiernaar bij een van onze medewerkers.

 

Er zijn 2 medicijnen geregistreerd, speciaal voor gezelschapsdieren, als hulpmiddel waarmee u kort tevoren kunt starten:

  1. Een gel die op het wangslijmvlies dient aangebracht te worden op het moment dat de eerste tekenen van angst ontstaan (hond). Deze mag niet gebruikt worden bij honden met onderliggende hart, nier-of leverproblemen. Is uw dier mee bekend, meldt dat altijd even aan de balie.

 

  1. De andere is een epilepsie remmer die ook geregistreerd is tegen angst, er wordt geadviseerd hiermee te starten 2 dagen voor het vuurwerk.

Wanneer beide middelen ongeschikt zijn voor uw hond dan mag pas alprazolam voorgeschreven worden. Alprazolam kan ook aan de kat gegeven worden, het is mogelijk deze medicatie enkele uren voor het vuurwerk op te starten, maar het is beter hiermee enkele dagen vooraf mee te starten

 

Let op geen enkel supplement of medicijn is een wondermiddel, het zijn hulpmiddelen die uw huisdier iets minder gevoelig maken voor harde geluiden. Zorg ervoor dat de gordijnen/rolluiken gesloten zijn, zorg voor een rustige veilige plek voor uw huisdier en tracht het op zijn gemak te stellen.

Indien u verwacht hulpmiddelen nodig te hebben, neem dan tijdig contact zodat we u het beste kunnen voorlichten.

We hebben slechts een beperkte hoeveelheid medicatie op voorraad. Indien uw huisdier angst remmende medicatie of supplementen nodig heeft voor de feestdagen, gelieve deze tijdig te bestellen, zodat u niet mis grijpt.

 

Alvast fijne feestdagen gewenst!

Team dierenhospitaal Visdonk

Stageplaatsen voor Paraveterinairen

Stageplaatsen voor Paraveterinairen

Stage lopen bij Dierenhospitaal Visdonk?

Wij hebben een stageplaats beschikbaar voor paraveterinairen in opleiding zowel bij afdeling gezelschapsdieren als paarden. Het aantal plaatsen is echter beperkt, slechts één per afdeling en er is meestal een aanzienlijke wachttijd voor een plaats.

  • Stages moeten in blokken van hele weken gevolgd worden.
  • Men kan via e-mail een verzoek voor een stageplaats indienen.
  • Voeg aub. een CV bij de aanvraag.
  • Kandidaten worden in principe uitgenodigd om een dagdeel mee te lopen, waarna de beslissing over het al dan niet toekennen van de stageplaats binnen enkele dagen genomen word.

West Nijl Virus bij Paarden

Voor het eerst is in Nederland het West Nijl Virus aangetroffen. Een virus die zowel vogels, mensen als paarden kan infecteren. Dit gebeurt via overdracht door muggen en dan met name de Culex soorten, waartoe de gewone steekmug ook behoort. Vogels zijn de eindgastheer van dit virus en de mens en het paard zogenoemde dead-end-hosts. Dat houdt in dat vogels fungeren als reservoir voor het virus en overdracht van vogel op vogel plaatsvindt door muggen. Die overdracht geldt niet voor mens op mens, mens op paard  of paard op paard. De hoeveelheid virus wat zich kan ophouden na infectie in mensen en paarden is dusdanig laag, dat na een bloedmaal door muggen, de potentiële overdacht naar een ander persoon of paard niet lukt. Mensen en paarden kunnen wel geïnfecteerd raken door bloedtransfusies, orgaantransplantaties of geïnfecteerde chirurgische instrumenten naast de natuurlijke overdracht door geïnfecteerde muggen.

 

Infectieroute

Lang werd aangenomen dat het West Nijl Virus en het risico op besmetting voorbehouden was tot warmere oorden en de oorsprong rond de hoorn van Afrika. Toch is in de afgelopen decennia gebleken dat trekvogels het virus mee kunnen brengen op hun migratieroute naar het noorden en dat de overleving van de bepaalde muggensoorten, verantwoordelijk voor de overdracht steeds beter getijden in ons veranderde klimaat (o.a. warmere zomers en winters). Het is bekend dat begin 2000 een grote uitbraak in Noord-Amerika heeft geleid tot forse verliezen in de paardensector en gezondheidsklachten bij mensen. De laatste jaren worden er ook steeds meer meldingen gemaakt vanuit Noord-Italië, Zuid-Oost Europa en dichterbij huis, Duitsland.

 

Klinische Symptomen

Alhoewel de meeste vogels niet ziek worden na infectie, worden er in die gebieden toch regelmatig meldingen gemaakt van plotselinge vogelsterfte in de nazomer en herfst, die te relateren zijn aan West-Nijl Virus infecties. Ook voor het paard (en de mens) geldt dat in 80-90% van de infectiegevallen klinische klachten ontbreken. Een relatief klein deel ontwikkelt koorts, toont slechte eetlust, krijgt koliek en kan zenuwverschijnselen vertonen in wisselende ernst. Met name die laatste categorie paarden lopen het risico te overlijden aan de gevolgen van een hersenweefselontsteking.

 

Monitoring

In Nederland wordt, gezien het feit dat West Nijl Virus voor zowel de mens als het paard een gevaar vormt, nauwlettend gemonitord of het virus hier aanwezig is. Tussen 2014 en 2016 is bij paarden serologisch onderzoek verricht, om te kijken of er paarden met antistoffen tegen het virus in Nederland aanwezig waren. Dat bleek niet zo te zijn, waarna het onderzoek en de monitoring is stilgelegd.

 

Gevaar voor de toekomst?

Mogelijk dat de recente ontdekking (16 september 2020) van antistoffen bij een vogel (Grasmus: Sylvia communis) in Nederland aanleiding geeft om paarden in Nederland weer beter in de gaten te houden met betrekking tot verdacht klinische symptomen en antistof-onderzoek te doen. Feit wil namelijk dat bij de betreffende vogel in het voorjaar geen antistoffen werden aangetoond en bij een controle enkele maanden later wel. Op basis van deze onderzoeksgegevens kan worden geconcludeerd dat de vogel in Nederland (of de directe omgeving) geïnfecteerd is geraakt door overdracht vanuit muggen. Deze bevinding vormt een potentieel risico dat ook paarden (en de mens) kan overkomen.

 

Preventie

Voor paarden bestaat er een veilig vaccin om een effectieve bescherming op te bouwen tegen een natuurlijke infectie via overdracht van het West Nijl Virus door steekmuggen. Na een basisvaccinatie (2 vaccinaties met een interval van 3-5 weken) en een jaarlijkse hervaccinatie is u paard goed bestand tegen een natuurlijke infectie door steekmuggen.

 

Voor meer informatie over het West Nijl Virus kunt u contact opnemen met een van onze paardendierenartsen van Dierenhospitaal Visdonk
(0165-583750 of paard@visdonk.nl).

 

Externe links

https://www.knmvd.nl/westnijlvirus-in-nederland-gearriveerd/

https://www.rivm.nl/nieuws/vogel-besmet-met-westnijlvirus