Voortplanting en Gynaecologie

Reproductie en drachtbegeleiding

U kunt bij Dierenhospitaal Visdonk terecht voor de begeleiding van uw merrie, zowel aan huis als op de kliniek. De kosten voor het onderzoek op de kliniek zijn beduidend lager dan de kosten voor de begeleiding aan huis omdat er geen visite kosten zijn.

Controle hengstigheid/ inseminatietijdstip

Het optimale tijdstip voor dekking wordt vastgesteld door middel van rectaal en echografisch onderzoek, waar mogelijk gecombineerd met het schouwen van de merrie bij een hengst of ruin. Het merendeel van de merries in Nederland wordt tegenwoordig drachtig middels kunstmatige inseminatie. In overleg met de eigenaar en afhankelijk van de hengstkeuze, kan de merrie vervolgens geïnsemineerd worden met vers of diepvriessperma. Bij voorkeur worden de merries die geïnsemineerd worden met diepvriessperma gedurende enkele dagen opgenomen op de kliniek. Opname op de kliniek heeft 2 grote voordelen: 

  • Lagere kosten 
  • Betere kwaliteit

Het geeft ons de mogelijkheid de merrie een aantal maal per dag te onderzoeken om zo dicht mogelijk op de eisprong te kunnen insemineren. In het geval van inseminatie met vers sperma zal na 1 tot 2 dagen na inseminatie gecontroleerd worden of de eisprong plaats heeft gevonden en of de baarmoeder schoon is.

Drachtcontrole
De meeste merries worden viermaal gecontroleerd op dracht: 

  • De eerste drachtcontrole vindt bij voorkeur plaats op 14 dagen na de eisprong. In het geval van een dubbele eisprong moet deze termijn in elk geval aan worden gehouden. 
  • Twee weken later, dus 4 weken na de eisprong, wordt een tweede maal gecontroleerd op dracht. In dit stadium is de hartslag van het veulen reeds zichtbaar. 
  • De derde controle vindt 4 weken later, op 2 maanden na de eisprong, plaats. 
  • De laatste controle vindt meestal plaats in september in verband met de eventuele gustverklaring, welke voor 1 oktober afgegeven moet worden.

Dierenhospitaal Visdonk biedt haar cliënten de mogelijkheid tot afname van losse handelingen en medicijnen, of tot afname van een pakket voor de begeleiding van de merrie gedurende 2 cycli. Bij het pakket zijn alle benodigde “standaard” handelingen en medicijnen inbegrepen, met uitzondering van de visitekosten

Meer informatie over geboorte en veulens: