Röntgen

Wij maken gebruik van een digitaal ontwikkelingssysteem. Hierdoor kunnen de röntgenfoto’s direct worden beoordeeld. In vergelijking tot de vroegere röntgenfoto techniek (röntgen op fotopapier) krijgen we nu veel meer detail in beeld. Door middel van een digitaal opslag systeem kunnen we de beelden goed bewaren en verzenden per mail indien nodig.

Buikorganen

De meeste organen in de buik zijn op een röntgenfoto duidelijk zichtbaar. Indicaties voor een röntgenfoto van de buik zijn bv: een maag-/darmprobleem door een ingeslikt vreemd voorwerp (bv. vishaak, steen, satéprikker), blaas-/niersteentjes of onduidelijke vergrote structuren in de buik. Soms wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof om een orgaan nog beter in beeld te brengen.

Borstkas

Deze röntgenopnames geven vooral informatie over de luchtpijp, het hart en de longen. Indicaties voor röntgenfoto’s van de borstkas zijn bv: hoestklachten, kortademigheid of benauwdheid, verminderde conditie, verslikkingsklachten of controle op problemen van tumorale aard.

heupen/HD

Het zijn niet enkel dieren met een klacht waarvan röntgenfoto’s worden gemaakt. Denk hierbij vooral aan officiële keuringen die verplicht zijn om met bepaalde rassen te mogen fokken. De officiële HD en ED opnames bij de grotere rassen zijn het bekendste voorbeeld. Onze praktijk is gecertificeerd voor het maken van HD opnames bij jonge dieren. Dit gebeurt dan volgens de Penn-HIP methode. Dit is een Amerikaanse methode die een kansberekening geeft op het ontwikkelen van HD. Dit onderzoek kan al vanaf 4 maanden leeftijd worden gedaan. Niet alle praktijken mogen een dergelijk onderzoek uitvoeren. Dierenhospitaal Visdonk is één van de praktijken in Nederland waar dit onderzoek mogelijk is.

wervels

Röntgenfoto’s van het wervelkanaal geven informatie over botstructuren zoals de wervels (die het wervelkanaal beschermen) en verkalkingshaarden. De zenuwbundels in het wervelkanaal zelf zijn niet zichtbaar. Door het gebruik van contrastvloeistof kan toch een aflijning van het ruggemerg zichtbaar worden gemaakt. Dit noemen we een myelogram. Dit onderzoek wordt gebruikt om bv. de locatie van een hernia (=uitpuilend weefsel) of een tumoraal proces in beeld te brengen. Een bloeding of kneuzing van ruggenmerg is op röntgenfoto’s helaas niet zichtbaar. Dierenhospitaal Visdonk beschikt over een CT-apparaat welke nog nauwkeuriger informatie hierover kan geven.