Endoscopie

Een endoscopisch onderzoek gebeurt met behulp van hele kleine camera’s. Hierdoor kunnen met minimale belasting voor het dier veel, anders moeilijk te bereiken, plaatsen van het lichaam worden bekeken. In onze praktijk worden endoscopische onderzoeken en operaties dagelijks uitgevoerd. Wij maken hiervoor gebruik van moderne apparatuur, voorzien van diverse soorten endoscopen en speciale instrumenten.

Endoscopische onderzoeken voeren wij uit van:

  • de oren
  • de ademhalingswegen
  • de slokdarm, maag, dunne en einddarm
  • de urine afvoerwegen
  • het voortplantingsstelsel
  • de buikholte
  • de borstkas

Verder kunnen diverse operaties, zoals sterilisatie, vastzetten van de maagwand, verwijderen van niet ingedaalde testikels, via endoscopie worden uitgevoerd. Ook kan via scopie een biopt worden genomen voor weefselonderzoek, een aantal weefselonderzoeken doen we direct op de kliniek en andere onderzoeken besteden we uit. De uitslag bespreken we met u maar kan soms afhankelijk van het onderzoek enkele dagen duren.

Endoscopie van de buikholte (laparoscopie)

Om organen in de buik te bekijken was tot recent een operatie nodig waarbij een ruime snee in de buik werd gemaakt om uitgebreid zicht te krijgen. Een deel van deze operaties kan tegenwoordig worden vervangen door een minder belastend laparoscopisch onderzoek. Indien nodig worden er onder cameratoezicht gericht biopten genomen. Een laparoscopische sterilisatie kunnen wij ook op deze manier, dit geeft minder trauma, minder post operatieve pijn en minder grote wonden.

Endoscopie van de maag (gastroscopie)

Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de binnenzijde van de slokdarm, maag en dunne darm. Meestal worden hierbij ook gericht stukjes weefsel afgenomen die worden opgestuurd voor pathologisch onderzoek (weefselonderzoek). Die weefselstukjes worden afgenomen met een heel klein grijpertje waardoor maar heel kleine wondjes ontstaan die niet gehecht hoeven te worden.

Endoscopie van de dikke darm (colonscopie)

Bij dit onderzoek komt het laatste traject (dikke darm, einddarm) van de darmen in beeld. Voorafgaand aan zo’n onderzoek krijgt het dier enkele dagen aangepaste voeding en/of een darmreinigende vloeistof die hij moet drinken. Dit is noodzakelijk omdat anders teveel ontlasting aan de camera plakt waardoor de wand van de darm niet kan worden gezien.

Endoscopie van de luchtwegen ( bronchoscopie)

Bij problemen in de luchtwegen leveren röntgenfoto’s belangrijke informatie. Hierop is echter niet altijd voldoende informatie te zien. Bij die dieren gaan we met een camera de luchtwegen inwendig bekijken. Via de keelholte gaan we de luchtpijp in om vervolgens de vertakkingen van de luchtpijp (bronchiën) in beeld brengen. Bij indicatie wordt direct een spoeling gedaan om materiaal uit de luchtwegen te verzamelen voor verder onderzoek. Hierdoor kan een oorzaak van een ontsteking worden gevonden of bv. een kwaadaardigheid worden aangetoond.

Endoscopie van de keel, neus of oren

Endoscopie van de vagina, plasbuis en/of blaas.

Deze endoscopie wordt enkel uitgevoerd bij teefjes. Het vormt een routine onderzoek bij de vruchtbaarheidsbegeleiding (narcose hiervoor is niet nodig). Daarnaast wordt dit onderzoek gedaan bij teefjes met plasklachten (dit kan enkel met narcose).