Chirurgie

In onze kliniek gebeuren zowel de ‘alledaagse’ als de meer uitgebreide, specialistische operaties. Voor deze laatste groep van operaties worden regelmatig patiënten van buurtcollega’s doorverwezen. Wij voeren operaties uit op de meeste plaatsen van het lichaam, zowel uitwendig als in de buik- en borstholte. Voor diverse operaties gebruiken wij daarvoor bij voorkeur de laparoscopische techniek met als voordeel kleinere wonden, meer overzicht en vlotter herstel.

Indien nodig worden de dieren voorzien van een infuus en/of een warmtebed. Dit laatste is vooral van belang als het een kleiner/jonger dier betreft of als de operatie langer duurt. Indien nodig krijgen de dieren direct na de operatie een injectie om de narcose sneller op te heffen.

Endoscopische chirurgie

Voorbeelden van weke delen chirurgie zijn chirurgie van de huid (huidgezwellen, bijtletsels, etc.), melkklieren, voortplantingsorganen, organen in de buik en in de borstkas, KNO chirurgie (keel, neus en oor).

Meer over endoscopische operaties

Kaakchirurgie

Tandheelkundige chirurgie

Voorbeelden van tandheelkundige chirurgie zijn kaakchirurgie (kaakfracturen, kaakamputaties, gespleten gehemelte, gecompliceerde tandextracties) en chirurgie van mondholte gezwellen.

Meer over kaakchirurgie

Neurochirurgie

De belangrijkste doelgroep voor neurochirurgie zijn honden met een hernia in de wervelkolom. Zij hebben als voornaamste klachten rugpijn en/of verlammingsverschijnselen. Met een CT-scan wordt vooraf exact bepaald waar de hernia zich bevindt. Tijdens de operatie wordt een sleuf gefreesd in de wervels. Hierlangs wordt het ongewenste herniamateriaal verwijderd en ontstaat meer ruimte voor de zenuwbundel.

Meer over hernia wervelkolom

Orthopedische chirurgie

Voorbeelden van orthopedische chirurgie zijn chirurgie van de knie (implantaten waaronder TTA, rapid TTA), botbreuken, pootamputaties, heupkop verwijderen, peesletsels, e.a. De chirurgie in het gewricht bestaat vooral uit endoscopische chirurgie.

Meer over orthopedische chirurgie

Weke delen chirurgie

  • in de buik: maagdarm stelsel, alvleesklier, lever en galblaas, nieren, blaas en urine afvoerwegen, bijnieren, milt, eierstokken en baarmoeder
  • in de borstkas: hartzakje, longen, lokale tumoren
  • huid: verwondingen, tumoren
  • KNO: keel, neus en oren