PROK Keuring

De PROK keuring is een keuring vanuit het KWPN stamboek. Het doel hiervan is een zo gezond mogelijk stamboek te hebben en te houden en dus een kwaliteitskenmerk van het stamboek. De paarden worden in dit onderzoek op erfelijke afwijkingen beoordeeld. De onderdelen die worden bekeken zijn de ‘hoefkatrol’, de sesambeenderen, spat, osteochodrose (dissecans) (=OC(D)) en kogelartrose.

Een paard kan worden aangeboden voor PROK keuring vanaf 1 april dat het paard 2 is geworden. Natuurlijk kunnen ook oudere paarden (>2 jaar) alsnog aangeboden worden voor deze keuring.

De röntgen beelden (22 opnamen) worden volgens een door het KWPN opgestelde norm gemaakt door onze kliniek en ter beoordeling ingestuurd naar het KWPN. Daar worden de genoemde onderdelen beoordeeld en een PROK-predikaat gegeven indien het paard binnen de gestelde normen valt.

Deze röntgenologische keuring van uw paard doen wij op de kliniek maar sinds 2015 beschikken wij over een mobiel röntgen apparaat waardoor wij uw paard ook aan huis of op stal kunnen onderzoeken. Het paard moet wel ergens rustig kunnen staan met goede faciliteiten wat betreft elektriciteit.

Het op locatie kunnen uitvoeren van röntgen opnames biedt voordelen voor u en uw paard. Uw paard hoeft niet op transport en we kunnen ook meerdere paarden op 1 locatie onderzoeken waardoor de kosten reduceren.