CT SCAN
CT is de afkorting van computertomografie. Een CT-scan wordt ook wel CAT-scan genoemd. Bij een CT-scan wordt er gebruikgemaakt van röntgenstraling, die per type weefsel anders wordt doorgelaten.
Vanuit een groot aantal hoeken worden heel veel röntgenfoto’s gemaakt. Een detector meet vervolgens van al deze opnames de doorgelaten röntgenstraling. Al deze metingen worden door een computer uiteindelijk omgezet in een 3-D beeld.
Vaak wordt er een CT-scan gemaakt met contrastmiddel, om bepaalde weefsels (veranderingen) duidelijker af te beelden. Een contrastmiddel wordt bij dieren toegediend via een spuitje in het bloed. Het kan ook lokaal worden toegediend in gewrichten en rond het ruggenmerg. Het maken van een CT-scan duurt niet lang. Gedurende deze korte tijd moeten de dieren zo stil mogelijk liggen of staan. Vandaar dat de honden en katten voor een CT-scan een lichte narcose krijgen.
Paarden krijgen voor een CT-scan in ons Dierenhospitaal vaak alleen een sedatie (‘roesje’). Bij onderzoek van het hoofd en het eerste deel van de hals/nek bij paarden wordt gebruik gemaakt van een beweegbare vloer, waarop paarden al staande,
in de juiste positie kunnen worden gebracht. De CT-scanner beweegt zich vervolgens over het paard. Deze mogelijkheid voor staande CT-scan is uniek in Nederland. Ons Dierenhospitaal onderscheidt zich hiermee duidelijk van andere praktijken die scan onderzoek aanbieden.
Na elke CT-scan gaan de honden en katten naar de recovery. Hier kunnen de dieren in een verwarmde kooi rustig wakker worden. De paarden gaan na de CT-scan naar een aangepaste paardenbox. Pas als de dieren goed wakker zijn mogen deze met de eigenaar terug naar huis.
Patiënten die via een andere dierenarts worden doorverwezen voor een CT scan kunnen wij enkel hiervoor behandelen, tenzij wij toestemming hebben van uw eigen dierenarts.
Voorzorg
Voor het onderzoek moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in dat vanaf 20.00u de avond ervoor geen eten meer mag worden aangeboden. Als het om een heel jong dier gaat kunt u beter met ons overleggen of de periode van nuchter houden moet worden ingekort. Zorg er alstublieft voor dat uw hond voorafgaand aan het onderzoek uitgelaten is.
Nazorg
Uitleg over het onderzoek en/of de behandeling krijgt u persoonlijk van onze dierenarts. De dierenarts die u naar ons heeft doorverwezen ontvangt binnen enkele dagen een verslag van alle bevindingen en/of de behandeling. Op deze wijze kan, indien mogelijk, de verdere zorg bij uw eigen dierenarts worden voortgezet.