Help! .. mijn hond heeft chocolade op!!

Regelmatig zien we honden op Dierenhospitaal Visdonk die chocolade hebben gegeten en ernstig ziek zijn. Wij vinden chocolade erg lekker, maar ook honden snoepen hier graag van als het baasje even niet oplet. Helaas is chocolade giftig voor honden en kan zelfs dodelijk zijn!! Chocolade is giftig, omdat honden de stof theobromine (een stof in cacaobonen) maar heel langzaam afbreken. Hierdoor stapelt dit zich op in het dier. De verschijnselen die optreden na vergiftiging beginnen meestal 2-4 uur na het opeten en bestaan uit: braken, urineverlies, diarree, te snelle hartslag, temperatuursverhoging en versnelde ademhaling. Na enkele uren kunnen ook spierstijfheid en hersenverschijnselen optreden. Binnen een dag kan dit zelfs de dood tot gevolg hebben!! De klachten die optreden hangen af van de hoeveelheid cacao die de hond binnenkrijgt. Om u een idee te geven; voor een Jack Russell kan één reep chocolade al teveel zijn!Ook de soort chocolade speelt een rol. In witte chocolade zit namelijk minder cacao dan in melkchocolade, welke weer minder bevat dan pure chocolade.

Als uw hond chocolade heeft gegeten, neem dan direct contact op met ons dierenhospitaal. Indien de hond  nog geen symptomen heeft en het is minder dan twee uur geleden kunnen we een braakopwekkende injectie toedienen. Hierdoor beperken we de opname van de giftige stoffen. Laat uw hond nóóit zelf braken met zout op de tong, er is kans op een zoutvergiftiging met evenzo grote risico’s!!

Zoals met alles is voorkomen beter dan genezen, dus zorg ervoor dat uw hond niet van de chocolade kan snoepen. Mocht het onverhoopt toch gebeuren, aarzel dan niet ons te bellen.