Het coronavirus (officieel COVID-19) en onze dieren

Op basis van wat we nu weten en wat bekend is over andere  typen coronavirussen is er op dit moment:

  • Geen bewijs dat het COVID-19 coronavirus gevaarlijk is voor katten, honden en paarden;
  • Geen bewijs dat mensen risico lopen om via hun (huis)dieren besmet te worden.

Wees er bewust van dat dit een nieuwe versie van een coronavirus is. Daarom wordt het continue onderzocht en getest en weten we nog niet alles over het virus. We volgen deze situatie op de voet en zullen door interne en externe experts op de hoogte worden gehouden en geholpen om de beste begeleiding en adviezen te bieden aan onze medewerkers en (huis)diereigenaren.

Coronavirussen en Dieren

Toch kan er juist NU wel verwarring ontstaan, omdat dieren een “eigen” coronavirus kennen. Ze zijn echter diersoortspecifiek en kunnen geen andere diersoorten of mensen besmetten.

Bij verschillende diersoorten komen coronavirussen voor, bijvoorbeeld canine coronavirus (CCV) bij honden, het felina corona (FCV) bij katten, porcine epidemic diarrhea (PEDV) virus bij varkens, Equine Coronavirus, (ECoV) bij paarden en infectieuze bronchitis virus (IBD) bij kippen. Dit zijn echter andere types dan COVID-19 die nu humaan over de wereld trekt. Deze veroorzaken bij onze viervoeters veelal darmklachten, zijn diersoortspecifiek en niet zoönotisch ( niet overdraagbaar op mensen)

Er zijn momenteel geen vaccins voor dieren beschikbaar tegen coronavirussen die luchtweginfecties veroorzaken. Wel zijn er vaccins tegen de coronavirussen die maag-darm-infecties veroorzaken voor verschillende diersoorten beschikbaar, maar dit zijn vaccins tegen diersoort specifieke en enterale (via maag-darmkanaal) coronavirussen.

Preventieve maatregelen

  • Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat (huis)dieren een rol spelen in de verspreiding van het virus, worden patiënten die besmet zijn met het COVID-19 uit voorzorg geadviseerd om direct contact met hun huisdier(en) (zo veel mogelijk) te vermijden (niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken)
  • Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien, paardenstallen/boxen en voederplaatsen.
  • Voor COVID-19 patiënten die in thuisisolatie verblijven, wordt geadviseerd om de zorg voor het huisdier aan (gezonde) huisgenoten over te dragen.  Huisgenoten kunnen de huisdieren verzorgen en hierbij de algemene hygiënemaatregelen in acht nemen.
  • Honden kunnen gewoon worden uitgelaten en mogen tijdens het uitlaten in contact komen met andere honden.  Katten die normaal buiten komen, hoeven niet binnen gehouden te worden.

Zie voor meer informatie over het coronavirus bij paarden; de klinische symptomen, diagnose en behandeling onze website.

www.dierenhospitaal-visdonk.nl

Hoewel er geen bewijs is dat landbouwhuisdieren geïnfecteerd kunnen worden, geldt voor de voedselproducerende dieren het voorzorgsprincipe totdat meer bekend is over de risico’s. Voor COVID-19 positieve veehouders is het advies om contact met hun dieren te vermijden, niet in de stal te komen en anderen voor hun dieren te laten zorgen.